Blockchain és el futur dels bancs?

Tecnologia Blockchain i sistema bancari tradicional

Fa gairebé un segle que no experimentem molts canvis dràstics al món bancari. El sector ha continuat operant de la mateixa manera, amb poca o cap amenaça d’alternatives. Tot i això, tot això està canviant.

Per què està canviant, però?

Tot és per aquesta “petita” innovació tecnològica que anomenem blockchain.

L’efecte de la cadena de blocs sobre el sistema financer, juntament amb la creixent popularitat i aplicació de les criptomonedes segurament farà trontollar el sistema financer tradicional tal com el coneixem..

Si no, canvieu-lo completament, implementació de blockchain als bancs i el seu ús en diversos aspectes del negoci bancari és probable que passi. Els experts també estan d’acord: la banca incorporarà blockchain en determinades àrees de nínxol de l’empresa, però encara no ho sabrem si assistirem a un canvi majorista.

Però abans de continuar, parlem de blockchain una estona.

Què és exactament blockchain i per què s’ha convertit en una potència tan gran al món de les finances?

blockchain al món financer

Penseu en la cadena de blocs com una forma de llibre major que conté informació, recopilada a través d’una xarxa, situada a la part superior d’Internet. Això és el que la fa descentralitzada: no hi ha cap punt central. La manera com es registra aquesta informació és el que dóna un poderós potencial a blockchain.

La tecnologia Blockchain no és una aplicació ni una empresa. És una manera de documentar dades a Internet. La tecnologia es pot utilitzar per desenvolupar aplicacions blockchain, com ara xarxes socials, sistemes de votació, mercats de predicció, intercanvis, jocs i molt més. Molta gent ha batejat la tecnologia com “Internet 3.0”.

La informació que es registra en una cadena de blocs pot adoptar qualsevol forma, representant coses com una transferència de diners, la propietat, una transacció, un acord entre dues parts i molt més. Per fer-ho, però, el sistema requereix la confirmació de diversos dispositius (ordinadors) de la mateixa xarxa.

Un cop s’ha arribat a un acord entre dos dispositius (també conegut com a consens), l’emmagatzematge d’alguna cosa a la cadena de blocs no es pot discutir, eliminar ni canviar; hi és indiscutiblement.

Les identitats es mantenen privades a través de la criptografia. Tot i això, totes les transaccions de la cadena de blocs són públiques per a tothom.

Tots els registres escrits en una cadena de blocs estan protegits per una clau criptogràfica especial. Això significa que tota la informació del blockchain és immutable.

Una cosa que hem d’assenyalar és que, ja que no es pot canviar res del que es registri en una cadena de blocs, és important estar 100% segur d’on envieu els vostres diners. Un cop enviada una transacció, es segella i no es pot revertir.

Ara que hem debatut sobre els conceptes bàsics de la tecnologia blockchain, tornem al nostre tema de conversa: És blockchain el futur de la banca? I els bancs transformaran completament la seva identitat a causa de la tecnologia blockchain i el recent auge de les criptomonedes? Com i per què els bancs necessiten blockchain?

Sens dubte, l’auge del blockchain està canviant les coses. Els bancs, a poc a poc, comencen a adoptar tendències canviants per atraure els millennials que són experts en tecnologia i prefereixen fer-ho tot amb els seus telèfons intel·ligents i tauletes mentre es desplacen.

Alguns bancs ja compren o col·laboren amb empreses de tecnologia fintech per intentar absorbir i utilitzar la tecnologia. Ja n’hi ha tecnologia blockchain a la banca.

El 2017, es preveia que més del 15% dels grans bancs utilitzarien tecnologia blockchain. Ara, un parell d’anys més tard, molts bancs ja s’han incorporat o ho estan fent.

Les indústries tradicionals basades en el llegat, com la banca, comencen a mostrar “esquerdes”. Molts experts afirmen que, si l’oblit dels bancs a l’atractiu massiu i les característiques beneficioses de la cadena de blocs i de les criptomonedes canviaran inevitablement en algun moment.

L’ús quotidià de diners i pagaments s’ha tornat molt dinàmic. A causa de les creixents necessitats, expectatives i estil de vida dels clients actuals, hi ha un mercat emergent de bancs d’aplicacions, bancs desafiants, bancs de pagament per mòbil, noves institucions financeres, facilitadors de pagaments i molt més. La majoria d’ells ja ofereixen serveis de blockchain i criptografia o tenen com a objectiu començar a fer-ho a la baixa.

No diem que el futur de la banca estigui 100% lligat a blockchain i criptomonedes. Al cap i a la fi, hi ha molts nínxols per omplir. El que és important discutir, però, són les maneres en què aquesta tecnologia millorarà i s’afegirà al món financer ja existent. En parlem més tecnologia blockchain a la banca això ja existeix i marca la diferència.

El món bancari està canviant

món bancari

Cercle, Quadrat i Revolut s’han convertit en una potència en l’espai financer en els darrers anys. El que tenen en comú és oferir criptomonedes.

Sí, la criptomoneda encara està molt lluny de ser tan popular com el dòlar, l’euro o la lliura esterlina, però, bancs d’aplicacions, empreses de pagaments mòbils, agregadors de serveis comercials, empreses de pagaments entre iguals i molts altres serveis financers com els esmentats anteriorment, ofereixen la possibilitat d’utilitzar la criptografia com a mètode de pagament alternatiu i la gent s’hi dedica.

Intentem assenyalar algunes de les característiques avantatjoses dels bancs actuals:

  • Els bancs d’aplicacions o els bancs digitals fan que les coses siguin molt còmodes per als clients quotidians.
  • Hi ha necessitats a l’espai dels primers adoptants que estiguin interessats en el comerç de criptomonedes, invertir o simplement utilitzar-la per a pagaments.
  • Es pot arribar fàcilment a aquests clients perquè es mantenen al dia de les novetats i estan disposats a provar-ho.
  • Les monedes digitals descentralitzades poden revolucionar molts aspectes de la indústria de pagaments per la seva transparència, mobilitat, facilitat d’ús, comoditat i fàcil accés..
  • La remesa internacional és una àrea on les criptomonedes poden tenir un gran impacte. Les transaccions transfrontereres de diners realitzades mitjançant la tecnologia blockchain requereixen molt poc temps, comissions i càrrecs en comparació amb els mètodes tradicionals.

Blockchain pot millorar l’eficàcia dels pagaments transfronterers eliminant l’intermediari (bancs), però, encara hem de veure com es demostrarà aquesta eina per a ús a escala industrial. Una cosa més, és possible que els bancs no estiguin tan contents ni desitgin renunciar a les comissions de marge.

Ripple intenta modificar el sistema

xarxa ondulada

Ripple és una empresa de protocol i xarxa de pagament amb seu a Califòrnia que se centra a facilitar les transferències entre les principals empreses financeres. Establerta el 2012, la idea de Ripple no és ser la vostra criptomoneda mitjana.

Algunes persones argumenten que ni tan sols és una criptomoneda.

La raó per la qual Ripple ha cridat tanta atenció en els darrers anys és que la forma en què opera amb els principals agents financers, en lloc d’intentar derrocar-los. Molts pensen que aquest podria ser l’exemple perfecte de com la banca tradicional pot treure el màxim profit de la cadena de blocs.

Brad Garlinghouse, CEO de Ripple, ha afirmat que:

Des del principi vam estar mirant realment com treballem amb els governs, com treballem amb els bancs. I crec que alguns membres de la comunitat criptogràfica han dit molt: “Com destruïm el govern. Com eludir els bancs? “

Cooperar amb governs i bancs es considera el més lògic que poden fer empreses de finançament digital com Ripple. L’empresa ja ha establert importants associacions amb WesternUnion, l’Autoritat Monetària de l’Aràbia Saudita, Lian-Lian, un proveïdor de serveis de pagament amb seu a la Xina i molt més.

xRapid, una eina desenvolupada per Ondulació, ja s’ha demostrat que estalvia els costos de transacció fins a 40-70%, sense utilitzar cap proveïdor de divises i ha augmentat la velocitat de transacció fins a un parell de minuts. En comparació, els pagaments internacionals tradicionals triguen entre 3 i 5 dies hàbils a completar-se.

El 2018, Ripple va provar la seva eina xRapid per a pagaments entre els Estats Units i Mèxic. Altres actors importants del panorama financer ja van introduir funcions similars, després de Ripple.

Exemples de bancs tradicionals que adopten tecnologies blockchain. És aquest el futur de la banca?

els bancs que adopten blockchain

L’any passat, un banc internacional espanyol Santander va llançar la seva xarxa de pagaments basada en blockchain, basada en Ripple, anomenada One Pay FX i es va convertir en el primer banc del món a fer-ho..

One Pay FX és una aplicació mòbil, dissenyada específicament per a pagaments transfronterers. Està recolzat pel blockchain de Ripple. La diferència entre One Pay FX i l’esmentat xRapid és que One Pay FX no retalla completament el banc corresponent de tot el procés. No és canviar ni substituir el sistema convencional, sinó modificar-lo.

Però hi ha l’altra cara de la moneda. No se suposa que les criptomonedes estan descentralitzades i eliminen cap intermediari? La idea bàsica de blockchain no és donar poder a la gent? Sens dubte, això s’ha de tenir en compte.

La tecnologia blockchain que hi ha darrere no permet als companys de xarxa accedir a un llibre major compartit, que és la base de les principals xarxes blockchain com Ethereum (ETH). Tot i això, la tecnologia permet reduir el cost i el temps que normalment es requereixen per a les transferències internacionals de fons per part dels bancs.

També s’ha dit que als EUA, Bank of America, Goldman Sachs i MasterCard patenten tecnologies relacionades amb blockchain. Aquestes empreses saben que es produirà un gran canvi a nivell mundial i estaran disposades a treure’n profit per qualsevol mitjà possible.

Actualment, MasterCard té més de 30 patents relacionades amb blockchain, inclosa una patent de verificació d’identitat, una patent per a transaccions anònimes i un sistema que pot vincular la criptomoneda amb un compte fiat.

Visa no es queda enrere. Tot i que no té patents a tants productes relacionats amb blockchain com MasterCard, Visa ha dissenyat una plataforma que incorporarà tecnologia blockchain i utilitzarà la primera estratègia API. La plataforma escalable, flexible i fàcil d’utilitzar presenta maneres més segures de processar pagaments B2B a escala mundial.

Un altre país que està desenvolupant i provant projectes relacionats amb les tecnologies blockchain és l’Índia. L’Institut de Desenvolupament i Recerca en Tecnologia Bancària de l’Índia ha provat amb èxit un projecte pilot relacionat amb les transaccions comercials.

També s’ha informat que més de 15 bancs de l’Índia treballen en els seus propis pilots, construint un consorci per provar una plataforma interbancària de blockchain. El concepte és permetre un llibre major compartit. En tenir-lo, tots els registres bancaris de les transaccions s’actualitzaran simultàniament. L’objectiu és reduir els errors i racionalitzar els errors.

Que segueix?

futur blockchain

A continuació, esperem a veure.

El major avantatge de blockchain és que pot reduir el temps i, sobretot, els costos. No obstant això, molts bancs tradicionals no són tan alegres amb la idea de passar a blockchain. Canviar a formes descentralitzades de transferir diners significa acomiadar-se d’un gran tros de marge, que per a molts bancs és una font d’ingressos important.

Tot i això, molts bancs comencen a incorporar blockchain, sense renunciar completament a la seva imatge tradicional. Segons molts experts, el blockchain s’utilitzarà en determinats aspectes del negoci bancari. Tanmateix, és probable que no es produeixi un canvi a l’engròs de les plataformes bancàries tradicionals aviat.

Hi ha molts casos d’ús perquè els bancs adoptin tecnologia blockchain, a part d’obrir taulells de negociació de criptomonedes. Blockchain està molt més enllà de la fase de proves per al món de la banca en aquest moment. Com s’ha esmentat, simplificar i accelerar els pagaments transfronterers, millorar la fiabilitat i la precisió de les transaccions i reduir el procés de liquidació són alguns dels principals motius pels quals tants bancs han començat a invertir en tecnologia blockchain.

Els contractes intel·ligents també han ajudat el procés eliminant la necessitat de l’intermediari i introduint sistemes de fidelització / recompensa.

Actualment, hi ha més de 200 bancs i instituts financers que utilitzen o aviat faran servir la tecnologia blockchain. Aquest número us indica una cosa: institucions financeres i tecnologia blockchain s’integren cada cop més.

Només el temps dirà com seran els bancs, diguem-ne, d’aquí a 10 o 20 anys i quant blockchain transformarà la banca. Una cosa és segura; assistim a un canvi massiu per primera vegada en segles.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map