Bitcoin: què és? Una guia senzilla per a principiants

Bitcoin (BTC) és, amb diferència, l’actiu digital més conegut i amb el major volum de comerç.

Bitcoin és alhora una moneda i una tecnologia. En el seu nucli, Bitcoin és diners electrònics d’igual a igual amb un objectiu exprés. L’objectiu és substituir la intermediació i la confiança de les institucions financeres centralitzades. Pretén ser un substitut de la moneda tradicional fiat i una capa de liquidació innovadora per processar transaccions sense necessitat de tercers.

Per obtenir més informació sobre Bitcoin i com començar amb les criptomonedes, consulteu la nostra sèrie de guies per a principiants.

Guia per a principiants de Bitcoin i criptomonedes

Bitcoin està descentralitzat

Abans d’inventar Bitcoin, l’única manera d’utilitzar els diners de manera digital, era a través d’un intermediari, com ara un banc o PayPal. Fins i tot aleshores, els diners utilitzats seguien sent moneda emesa i controlada pel govern. No obstant això, Bitcoin va canviar tot això creant una forma descentralitzada de moneda que els individus podien negociar directament sense la necessitat d’un intermediari. En lloc de confiar en un banc centralitzat per processar transaccions, confiaríem en un protocol gestionat per diferents individus de tot el món.

Cada transacció de Bitcoin és validada i confirmada per tota la xarxa de Bitcoin. No hi ha un punt únic d’error, de manera que el sistema és pràcticament impossible d’apagar, manipular o controlar.

Característiques principals de Bitcoin

 • Control descentralitzat: No hi ha cap autoritat que controli Bitcoin. Totes les transaccions són visibles en un llibre major anomenat blockchain.
 • Bitcoin és un magatzem de valor: Podeu utilitzar Bitcoin per comprar béns i serveis.
 • Seguretat: Bitcoin mai no ha estat piratejat.
 • Codi obert: el codi font de Bitcoin està disponible públicament i els membres de la comunitat poden actualitzar-lo.
 • Públic: Totes les transaccions són visibles a la cadena de blocs de Bitcoin.
 • Pseudònim: Podeu utilitzar una identitat pseudònima per fer transaccions amb Bitcoin. No és realment anònim perquè les adreces de transaccions són visibles a la cadena pública.
 • Oferta limitada: Bitcoin té un subministrament limitat i previsible.

Com funcionen les transaccions de Bitcoin? Com es guanya Bitcoin?

La xarxa de Bitcoin és essencialment un llibre major descentralitzat que es basa en el poder informàtic combinat de la seva comunitat. Bitcoin funciona de la següent manera:

 • Les transaccions Bitcoin no es confirmen fins que no s’actualitzen al llibre major de transaccions Bitcoin. Es diu això cadena de blocs. Això és un llibre major descentralitzat, és a dir, tothom el pot actualitzar i ningú no controla aquest llibre major.
 • La gent pot ajudar a actualitzar aquest llibre major mitjançant l’ús d’ordinadors especialitzats. Els ordinadors generaran nombres aleatoris. L’objectiu és generar la resposta correcta al problema matemàtic generat pel sistema.
 • L’ordinador que endevina la solució decideix quina de les transaccions pendents de bitcoin s’agruparà en un bloc.
 • El bloc i la resposta al problema matemàtic és enviat a la xarxa bitcoin. Es tracta d’una xarxa d’ordinadors.
 • La xarxa bitcoin comprovarà si la resposta és correcta. Si és així, actualitzaran les seves còpies del llibre major de transaccions bitcoin amb el bloc que havíeu creat. Després es repeteix el procés. D’aquí el nom “Blockchain“.
 • L’ordinador que va endevinar el nombre correcte rep una adjudicació de Bitcoins i les comissions de transacció per les transaccions del bloc.

Aquest procés s’anomena mineria. Això és perquè tu meu (guanyar) bitcoins ajudant a actualitzar el llibre major de transaccions de bitcoins.

Granja minera de BitcoinGranja minera de Bitcoin

On es guarden els bitcoins?

Els propietaris de Bitcoin emmagatzemen les seves monedes mitjançant carteres. En realitat no manteniu els vostres bitcoins, sinó que teniu un clau privada que us permet accedir a la vostra adreça de Bitcoin, és a dir, a la vostra clau pública.

Feu clic aquí per obtenir més informació sobre les claus privades i les claus públiques.

Les carteres es poden presentar en diverses formes principals:

 • Carteres de maquinari: dispositius físics fora de línia que emmagatzemen les vostres claus privades. Feu clic aquí per obtenir ressenyes i tutorials sobre la cartera.
 • Carteres mòbils: són aplicacions per a mòbils, per exemple. la cartera Enjin. Feu clic aquí per obtenir una revisió de la cartera Enjin.
 • Carteres en línia: s’executen en un servidor en el núvol i poden accedir-hi per diversos equips. Les carteres en línia més habituals són els intercanvis de criptomonedes. Consulteu la nostra revisió dels millors intercanvis.
 • Carteres de paper: una impressió que conté les vostres claus públiques i privades. Tot i que és el més rudimentari, és el mètode més segur per mantenir segures les vostres criptomonedes.
 • Carteres d’escriptori: es descarreguen i s’instal·len a l’ordinador.  

Qui és Satoshi Nakamoto

És la invenció d’un “Satoshi Nakamoto” el 2008 com a moneda virtual descentralitzada que funciona amb tecnologia blockchain. Encara desconeixem la veritable identitat de Satoshi Nakamoto, tot i que hi ha persones que diuen ser ell.

Quin és el futur de Bitcoin?

Bitcoin s’adopta més per a pagaments a tot el món. De moment, moltes botigues i comerciants accepten el pagament en Bitcoin. La llista de comerciants augmenta cada dia.

Bitcoin fins i tot es pot utilitzar amb algunes targetes de crèdit i dèbit.

No obstant això, Bitcoin no és tan fàcilment escalable com la majoria de les altres monedes posteriors. En conseqüència, és molt improbable un futur en què Bitcoin substitueixi la moneda tradicional.

Tanmateix, Bitcoin continuarà sent una excel·lent botiga de valor (SOV). Això es deu a la seva immutabilitat i a la valoració periòdica dels preus. Dit això, la qüestió de les polítiques reguladores a tot el món pot ser l’obstacle real per a l’èxit a llarg termini de Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map