S’explica un 51% d’atac: com caure en picat el preu d’una criptomoneda

Un atac del 51% és essencialment un “hack” d’una cadena de blocs que permet als pirates informàtics realitzar diverses activitats malicioses que a curt termini poden ser beneficioses financerament, però que finalment destruiran una criptomoneda i cauran en picat el preu.

Però hi ha algun incentiu per realitzar un atac del 51%?

En aquest article, explicarem exactament què és un atac del 51%, què poden realitzar els atacants i si realment val la pena que els pirates informàtics intentin una flota d’aquest tipus.

Sorprenentment, les persones amb més probabilitats de realitzar un atac del 51% no són les que creieu.

Voleu aprendre a negociar criptomonedes com a professionals? Agafeu el nostre curs de criptomoneda!

Què és un atac del 51%??

51 atac explicat

Tot té a veure amb el poder hash.

La potència de tall és essencialment la quantitat de potència que té per minar blocs. Si podeu treure blocs molt ràpidament, és probable que tingueu molta força de hash.

Si teniu el 51% de la potència de hash, vol dir que podeu explotar més ràpidament que la resta de miners.

En una hipotètica carrera entre una entitat que tenia el 51% del poder i una altra que tenia el 49%, el grup del 51% guanyaria finalment.

Però tenint 51% del poder hash no significa necessàriament que faràs res maliciós encara.

Perquè s’etiqueti correctament com a “atac”, caldria iniciar l’entitat que controla aquest poder mineria bloqueja de manera privada.

Finalment, la cadena de blocs creada per l’atacant serà més llarga que la cadena de blocs creada per la resta de miners, ja que l’atacant té més poder.

En aquest punt, la xarxa es presenta amb dues cadenes diferents. Sempre escollirà la cadena més llarga com a autèntica cadena, ja que tindrà la major dificultat minera perquè s’han extret més blocs.

Hi ha un principi a la criptomoneda que diu: “La cadena més llarga és la veritable cadena”.

Les criptomonedes que no utilitzen proves de treball no es poden atacar al 51%, com ara Ripple. Això és part de la raó per la qual Ethereum canvia a prova d’aposta.

Què podria fer la gent amb un 51% d’atac?

Una de les coses més conegudes que els miners podrien fer amb el 51% del poder de hash és realitzar doble despesa.

Les despeses dobles són on algú pot gastar els seus fons més d’una vegada.

Teòricament, un miner podria fer una sèrie de transaccions a la cadena de blocs original i no anunciar-les.

Aleshores, quan acabin la seva cadena de blocs privada i l’anuncien, la seva, que és més llarga, s’acceptarà com la cadena real i no es comptabilitzaran les transaccions anteriors..

I rebran aquestes monedes de nou, ja que la transacció no es va produir en aquesta cadena de blocs.

An atacant també podria bloquejar les transaccions i censurar les transaccions de particulars, fent pràcticament inútils les seves monedes.

També podrien deixar fora dels seus negocis a altres miners, ja que l’atacant seria capaç de minar blocs molt més ràpidament. Altres miners no podran competir.

Finalment, l’atac del 51% creixeria quan els miners abandonessin la xarxa. A mesura que marxen els miners, la retenció de l’atacant sobre la cadena de blocs augmentaria.

Com més popular sigui una criptomoneda, més difícil és realitzar una 51% d’atac.

Això es deu al fet que hi ha més miners que hi treballen mantenint-lo segur, cosa que significa que necessiteu més potència de hash.

Les criptomonedes menys populars corren més risc, ja que en general hi ha menys poder de resum.

Val la pena un atac del 51%?

Probablement no.

L’única raó real per dur a terme un 51% d’atac seria destruir una criptomoneda.

Expliquem per què.

Si d’alguna manera aconseguíssiu monopolitzar la taxa d’haching d’una criptomoneda, podríeu guanyar molt minant. Està més incentivat i podríeu guanyar durant més temps.

És clar, és possible que un atacant pugui sortir amb algunes despeses dobles, però no quedaria sense ser detectat.

Finalment, les persones que observen el llibre major de la cadena de blocs començarien a notar-se a mesura que les cadenes de blocs estan ‘orfes’.

Els blocs orfes o ‘blocs separats’ són blocs que no formen part de la cadena de blocs. Això passa quan els miners creen blocs al mateix temps.

En la majoria de les circumstàncies, això no és un problema. Tot i que les transaccions al bloc orfe no són vàlides, simplement es traslladaran al següent bloc.

No obstant això, quan això passa i molts blocs queden orfes, això és un problema.

La confiança s’erosionaria si es va crear una cadena de blocs independent, sobretot si realitzessis activitats malicioses.

La realització d’aquestes activitats deixaria d’utilitzar la criptomoneda, ja que ningú no podia confiar que les seves transaccions serien vàlides.

Finalment, la criptomoneda probablement cauria en preu, i l’atacant es quedaria amb un bé inútil que ningú voldria utilitzar més.

A més d’això, us costaria molt realitzar aquest atac. Amb Bitcoin, aquest atac probablement us costaria milers de milions.

Això descartaria en gran mesura que un atac d’aquest tipus provingui d’un grup miner, però un govern important que vulgui destruir una criptomoneda pot aconseguir-ho.

Ethereum Classic: 51% d’atac

atac ethereum 51

A principis del 2019, Ethereum Classic (ETC) va ser suposadament víctima d’un atac del 51%.

Va ser informat per primera vegada per l’intercanvi de criptomonedes Coinbase, que va dir que van detectar una “reorganització de la cadena de blocs”, amb la qual cosa probablement significarien un canvi en el que es considera la cadena de blocs “real”.

Al principi, no era massa sospitós, però finalment, es van observar despeses dobles que sumaven aproximadament 88.500 ETC, que avui són aproximadament 400.000 dòlars.

L’atac va provocar que ETC fos retirada per Coinbase.

Algunes persones argumenten que no va ser un atac del 51%, inclosos els mateixos Ethereum Classic que ho van atribuir a un fabricant ASIC que provava nova tecnologia a la cadena de blocs.

Qualsevol que fos la causa, El preu d’Ethereum Classic va caure poc després de conèixer les notícies.

Coinbase pot resistir ETC en el futur, però ho fan ara en gran mesura perquè els preocupa que ells o els seus clients puguin ser víctimes de la doble despesa.

A 51% d’atac encara és possible a Ethereum (ETH), però és menys probable, ja que Ethereum té 17 vegades més poder hash.

Podria Bitcoin patir un atac del 51%?

atac bitcoin 51

Sí, encara és possible.

Si una entitat aconseguís controlar el 51% de la xarxa Bitcoin, podria controlar-la.

Amb Bitcoin, això ha passat gairebé un parell de vegades els miners gairebé controlen 51% de la taxa de hash.

Fins ara, però, no atacar mai ha passat.

Fins i tot si els grups miners aconseguissin controlar fins al 51% de la xarxa Bitcoin, no vol dir que fessin res dolent.

El més probable és que vulguin mantenir les coses en moviment tal com eren. Qualsevol activitat maliciosa posposaria la gent amb Bitcoin.

Dit això, no hi ha un marc legal establert per evitar que la gent pugui dur a terme aquests atacs i no hi ha mitjans per castigar-los.

Com més a prop s’apropin els grups miners a dominar Bitcoin, més probable és que la gent salti a diferents criptomonedes.

Tot i això, no hi ha cap raó per la qual això no passaria amb cap altra criptomoneda.

Ordinadors quàntics

Els ordinadors són cada vegada més potents i aviat sembla que entrem en una època on existeixen ordinadors quàntics.

Els ordinadors quàntics són equips que poden resoldre una equació que trigaria 10.000 anys en un ordinador normal en pocs segons.

Actualment, encara estem en la fase hipotètica i aquests equips encara no existeixen. Dit això, suposadament Google està en procés de crear-ne un.

Aquests ordinadors tan potents podrien posar en risc la tecnologia criptogràfica, ja que confien en complexes equacions matemàtiques per garantir la seguretat.

Un ordinador quàntic podria desxifrar teòricament fins i tot la xarxa blockchain més segura, fent que sigui més probable que es pugui produir un atac del 51% (o encara més potent).

Fins i tot es creu que podrien desxifrar les claus privades dels usuaris i falsificar transaccions, eliminant la confiança en la cadena de blocs.

Dit això, aquest atac podria ser poc probable per part de Google, que no sembla tenir cap motivació per dur-lo a terme.

Algunes criptomonedes afirmen que són a prova d’ordinadors quàntics. El més conegut és IOTA.

Com que encara és molt aviat, és difícil saber exactament de què seran capaços els ordinadors quàntics.

Tot i que cal recordar que fa només 10 anys, la gent creia que trigarien 50 anys a existir.

Per què és important per al comerç de criptomonedes?

51 atac blockchain

El 51% dels atacs són vitals per entendre’ls, ja que els comerciants haurien de conèixer els riscos d’implicar-se en el comerç de criptomonedes.

Idealment, voleu mantenir-vos allunyats de les criptomonedes que tenen el potencial de ser controlades per una sola entitat i centralitzades.

No es pot confiar necessàriament en el que faran amb tant de poder. Per aquest motiu, molts entusiastes i comerciants de criptomonedes es mantenen amb criptomonedes descentralitzades.

Però fins i tot la descentralització es pot centralitzar amb el pas del temps.

És possible que algunes criptomonedes siguin més vulnerables atacs que altres. IOTA, per exemple, suposadament només necessita una entitat que controli el 34% de la xarxa per realitzar aquest atac.

Punts clau

Si recordeu alguna cosa d’aquest article, feu-ne aquests punts clau.

  • Un atac del 51% és quan una entitat controla el 51% d’una cadena de blocs. En fer això, poden duplicar i censurar altres persones a la cadena de blocs.
  • Ethereum Classic va patir un atac del 51%. Es van robar aproximadament 400.000 dòlars en una doble despesa, i Coinbase els va retirar de la seva llista com a resposta.
  • L’augment dels ordinadors quàntics pot suposar un risc per a la criptomoneda. Potencialment podrien dominar moltes cadenes de blocs, tot i que alguns afirmen que són “resistents quànticament”.
  • És més probable que els governs realitzin atacs del 51% que els miners. És més rendible per als miners no atacar una cadena de blocs, els governs tenen més motius.

Apreneu a operar amb el nostre curs de criptomoneda

Voleu obtenir més informació sobre altres criptomonedes i com intercanviar-les? A continuació, inscriviu-vos al nostre curs de negociació de criptomonedes!

Si us ha agradat llegir aquest article de Educació comercial, Si us plau, doneu-li un m’agrada i compartiu-lo amb qualsevol altra persona que creieu que també pot ser del vostre interès.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map