Contractes intel·ligents: el que fa d’Ethereum el rei dels contractes intel·ligents

Abans de començar el negoci, parlem breument sobre els contractes intel·ligents, les seves característiques i aplicacions en el món actual de les finances digitals.

Un contracte intel·ligent és un protocol informàtic destinat a intercanviar diners, accions, propietats o qualsevol cosa de valor en un entorn digital lliure de conflictes. Amb els contractes intel·ligents, els serveis d’un intermediari són obsolets i us estalvien temps i conflictes.

Una de les millors coses de la tecnologia blockchain és que, ja que es tracta d’un sistema descentralitzat, existent entre totes les parts autoritzades, no cal pagar taxes als intermediaris, cosa que us estalvia temps, conflictes i diners. Blockchain és més ràpid, més barat i més segur en comparació amb els sistemes bancaris tradicionals.

Va ser a principis dels anys 90 quan un acadèmic i criptògraf jurídic, Nick Szabo, va arribar a la conclusió que un llibre major descentralitzat es podia utilitzar per a contractes intel·ligents o els anomenats contractes d’autoexecució o contractes blockchain..

En el seu famós exemple, es referia als contractes intel·ligents com a “màquines expenedores”. Va explicar com els usuaris podien introduir dades o valorar i rebre un element finit d’una màquina.

En aquest format, els contractes són codis informàtics, emmagatzemats i replicats al sistema. La xarxa d’ordinadors que executen el blockchain també supervisa el procés. Això es tradueix en retroalimentació del llibre major, com ara la transferència de diners i la recepció dels productes o serveis.

Per resumir-ho:

 • Els contractes intel·ligents s’escriuen com a codis i es comprometen amb la cadena de blocs. El propi contracte, així com les condicions del contracte, estan disponibles públicament al llibre major.
 • Quan s’activa un esdeveniment determinat descrit al contracte, per exemple, s’arriba a una data de caducitat o al preu objectiu d’un recurs, s’executarà el codi.
 • Els reguladors poden veure l’activitat contractual a la cadena de blocs, però encara mantenen la privadesa dels actors individuals.

Els contractes intel·ligents són útils bàsicament per a qualsevol tipus d’acord entre dues persones, inclosos serveis financers, processos legals, activitats de finançament col·lectiu, crèdit, dret de propietat i molt més. Tot i que un contracte estàndard descriu els termes específics d’una relació, un contracte intel·ligent aplica la relació amb un codi criptogràfic. Els contractes intel·ligents són bàsicament programes que executen allò que els seus creadors els demanaven.

Per exemple, si llogueu un apartament i voleu pagar-lo amb criptomonedes, podeu fer-ho totalment mitjançant un contracte intel·ligent. Tant el propietari com l’arrendatari seran avisats quan arribi una data de lloguer, especificada per les parts.

On funcionen millor els contractes intel·ligents?

contractes intel·ligents

Els contractes intel·ligents funcionen millor en algunes indústries i en altres, a causa de la seva naturalesa d’execució pròpia. Per exemple, en indústries com la banca, l’assistència sanitària, la immobiliària i l’assegurança, els contractes intel·ligents cada cop són més populars. Com que es tracta d’indústries que compten amb regles clares, algoritmes i termes quantificables, els contractes intel·ligents funcionen millor per a ells. En comparació, els contractes intel·ligents podrien ser menys adequats per a indústries amb un servei més qualitatiu, com ara empreses d’alimentació, begudes i hostaleria..

Els contractes intel·ligents es poden codificar en qualsevol cadena de blocs. No obstant això, Ethereum és el més popular, ja que proporciona capacitats de processament il·limitades. Ethereum està construït específicament per crear contractes intel·ligents.

Ethereum és una plataforma informàtica descentralitzada. No s’ha de confondre amb Ether, que és el testimoni de criptomoneda que genera la plataforma. Els programadors poden escriure contractes intel·ligents a la cadena de blocs d’Ethereum i els contractes s’executaran automàticament, segons el seu codi i la forma en què es van programar.

Com funciona?

contracte intel·ligent ethereum

Val a dir que, tot i que Bitcoin va ser el primer a donar suport als contractes intel·ligents bàsics (en el sentit que una persona pot transferir valor a una altra a la xarxa), Bitcoin es limita al cas d’ús de la moneda.

En comparació, Ethereum ha substituït el llenguatge restrictiu de Bitcoin per un idioma que permet als desenvolupadors escriure els seus propis programes.

El terme “Contracte intel·ligent” sovint s’utilitza com a substitut dels scripts d’Ethereum perquè s’associa principalment a aquesta plataforma.

Bàsicament, a la plataforma Ethereum, els desenvolupadors poden programar els seus propis contractes intel·ligents o els anomenats “agents autònoms”. El llenguatge admet un conjunt més ampli d’instruccions computacionals, cosa que facilita els programadors.

Tota l’estructura de Contractes intel·ligents d’Ethereum, La combinació del llenguatge de programació, el desenvolupament de plataformes i la verificació per un gran nombre d’ordinadors connectats garanteix que els contractes intel·ligents siguin segurs, fiables, oberts i amb poca o cap probabilitat d’errors possibles..

La majoria de la gent és conscient del projecte Ethereum a causa del testimoni, Ether.

Tot i això, molts no són conscients que aquesta és una de les startups amb més èxit en les darreres dues dècades. També es va convertir en les principals plataformes de contractes intel·ligents del món, escollides per la majoria de desenvolupadors.

Des que la plataforma es va publicar el juliol de 2015, ha crescut a passos agressius i ara mateix pot facilitar contractes intel·ligents per a tot, des de jocs en línia fins a ICO. La majoria d’ICO utilitzen ara el Estàndard de token ERC-20 per facilitar la seva oferta.

Quin és el secret de la plataforma de contractes intel·ligents d’Ethereum i per què tothom l’anomena el rei dels contractes intel·ligents??

Comencem introduint dos conceptes molt importants que heu d’entendre abans de treballar amb Ethereum: Ethereum Virtual Machine i gas.

 • Màquina virtual Ethereum: És la plataforma on s’executen els contractes intel·ligents a Ethereum. En termes de script, proporciona un llenguatge més expressiu i complet que Bitcoin. Penseu-ho en un ordinador global on s’executen contractes intel·ligents.

  A la plataforma EVM, hi ha un mecanisme establert per limitar els recursos utilitzats per cada contracte. Cada operació executada a la plataforma EVM és executada simultàniament per cada node de la xarxa. Aquesta és la raó per la qual gas existeix.

 • Gas: Un codi de contracte de transacció pot fer diverses coses: fer trucades o enviar missatges a altres contractes, fer càlculs cars, activar la lectura i escriptura de dades, etc. Cadascuna d’aquestes operacions s’ha de pagar en Ether, en funció d’un preu de gas / Ether, que canvia força sovint. El preu se sol descomptar del compte d’Ethereum que envia la transacció. Les transaccions també tenen un límit de gas que mostra la quantitat de gas que la transacció pot consumir. Serveix per protegir contra errors. Podeu obtenir més informació sobre gas aquí.

Parlem més sobre la plataforma Ethereum i els seus avantatges de contractes intel·ligents.

A més de tenir la capitalització de mercat més gran entre totes les altres plataformes de contractes intel·ligents, la bellesa de la plataforma és el grau d’estandardització i suport que ofereix. També hi ha un conjunt de regles clares que han de seguir els desenvolupadors Contracte intel·ligent Ethereum desenvolupament força fàcil i menys arriscat.

En termes de suport, Ethereum actualitza i millora constantment la manera de crear i operar els seus contractes intel·ligents.

A més, Ethereum ha desenvolupat el seu propi llenguatge de programació de contractes intel·ligents, conegut com Solidesa. Facilita deu vegades la creació d’un contracte intel·ligent i ajuda a l’estandardització. Solidity és un llenguatge d’alt nivell orientat al contracte, força similar a JavaScript. Està dissenyat per a la màquina virtual Ethereum (EVM). Hi ha un altre llenguatge d’alt nivell que s’utilitza per escriure contractes d’Ehtereum, anomenat Serpent. És força similar a Python, però Solidity continua sent el llenguatge de desenvolupament preferit pels desenvolupadors d’Ethereum.

Esbossem alguns dels millors Contracte intel·ligent Ethereum funcions de la plataforma que la fan tan popular entre els programadors:

 • Llenguatge de programació de contracte intel·ligent propi, anomenat Solidity.
 • És lliure de configurar el vostre contracte intel·ligent. Es paguen les transaccions amb contracte intel·ligent gas, que és el preu inicial per executar una transacció o contracte a la plataforma Ethereum.
 • Hi ha pautes i regles clares per als desenvolupadors.
 • Llarga llista de bibliografia i suport disponible.
 • Estàndard tècnic ERC-20, utilitzat a la cadena de blocs Ethereum per implementar tokens.
 • Tecnologia d’avantguarda, que incorpora avantatges bàsics de blockchain, com ara seguretat, descentralització, transaccions ràpides i immutabilitat.

El que fa que els contractes intel·ligents d’Ethereum siguin tan valuosos?

contractes intel·ligents ethereum

En última instància, la potència de la cadena de blocs d’Ethereum és la seva programabilitat.

La raó per la qual Ethereum és la millor opció per executar contractes intel·ligents es deu al fet que els acords estan incrustats al propi codi perquè les transaccions s’executin automàticament..

Els acords digitals o “contractes intel·ligents” d’Ethereum, com tots els anomenen, tenen formats i condicions il·limitats. A més, els contractes intel·ligents poden fins i tot contractar amb altres contractes, cosa que fa que Ethereum sigui útil tant per a la liquidació de pagaments com per a l’arbitratge d’esdeveniments transaccionals en béns immobles, legislació, registres governamentals, xarxes energètiques, finançament comercial i molts altres sectors.

Una característica especial del funcionament dels contractes intel·ligents a la plataforma Ethereum és que cadascun té la seva pròpia adreça a la cadena de blocs. Això significa que el codi corresponent no figura a cada contracte; en canvi, una nota llança una transacció que crea i adjunta una adreça única a cada contracte. Després de la transacció principal, el contracte intel·ligent es converteix en una unitat inseparable de la cadena de blocs i la seva adreça no canvia mai. Després, el contracte intel·ligent “actuarà” sense parar fins que arribi al límit de gasolina o fins que finalitzi amb èxit l’operació.

Inconvenients

Fins ara, tot bé. Tingueu en compte, però, que els contractes intel·ligents segueixen sent una nova tecnologia. Tant si parlem de la plataforma Ethereum que domina bàsicament la indústria de la cadena de blocs de contractes intel·ligents, com d’una altra plataforma de contractes intel·ligents, poden sorgir problemes.

Un dels inconvenients dels contractes intel·ligents és que han de contenir zero errors per poder realitzar correctament les activitats que estan programades per fer. Aquests errors poden ser explotats pels estafadors i es poden robar diners.

Els governs també intenten intervenir i es qüestionen què passarà si passa alguna cosa inesperada o si el contracte no pot accedir al tema de l’acord.

Amb els contractes tradicionals, hi participarà el tribunal. Tanmateix, amb els contractes intel·ligents, “Code is Law”, el que significa que el contracte s’executarà independentment de què.

Probablement, els problemes que acompanyen els contractes intel·ligents es resoldran a temps, ja que es tracta d’una tecnologia relativament nova. Hi ha marge per a la perfecció, però els experts financers coincideixen a dir que passaran a ser una part integral de la nostra societat i que Ethereum continuarà liderant el grup.

Alguns altres inconvenients de la plataforma Ethereum inclouen:

 • És més car que altres plataformes;
 • La xarxa Ethereum sobrecarrega amb força freqüència: la majoria de les vegades, la xarxa funciona al 100% de la seva capacitat. Els desenvolupadors d’aplicacions es preocupen perquè els seus contractes no sempre es puguin processar tan ràpidament com desitgin.
 • Seguretat: els codis de contractes intel·ligents de mala qualitat estan exposats als pirates informàtics. Un estudi recent va descobrir que més de 30.000 contractes intel·ligents basats en Ethereum són vulnerables als errors i, en conseqüència, als pirates informàtics.

Obyte

contractes intel·ligents i ethereum

És possible desenvolupar contractes intel·ligents sense Ethereum?

En comparació amb els contractes intel·ligents realitzats a la xarxa Ethereum, les plataformes de criptomonedes com Obyte ofereixen un tipus diferent de contracte intel·ligent que ja està cridant l’atenció dels usuaris. Obyte és una plataforma basada en un protocol DAG (gràfic acíclic dirigit) que desafia Ethereum amb els seus contractes intel·ligents llegibles per humans, que també s’anomenen adreces intel·ligents. Es diuen així perquè són adreces compartides amb un conjunt de condicions que s’han de complir per transferir-ne fons.

Obyte ofereix una plataforma per a contractes senzills de lectura humana, que realitzen accions senzilles. Tot i que Ethereum realitza contractes més complicats, de lectura programable, que duen a terme accions complexes.

Segur que hi haurà plataformes alternatives i noves maneres de programar un contracte intel·ligent. Per tal de ser més accessibles a la gent quotidiana, els contractes intel·ligents es desenvoluparan encara més, sens dubte, diuen els experts.

Pensaments finals:

Hem parlat de la naturalesa dels contractes intel·ligents i de la plataforma Ethereum que és on passa la màgia. Tot i que són complicats i requereixen un cert nivell de coneixement, els contractes d’Ethereum es consideren realment el futur de la criptomoneda, realitzant totes les funcions del blockchain amb facilitat..

Ethereum ofereix més oportunitats per codificar diversos contractes intel·ligents, en comparació amb altres plataformes. Podeu aplicar pràcticament qualsevol escenari. Si voleu construir un fitxer intercanvi descentralitzat, Ethereum és la plataforma a la qual recórrer.

Els contractes intel·ligents d’Ethereum tenen futur??

És segur dir que blockchain, Ethereum i contractes intel·ligents desenvoluparà i transformarà encara més la indústria financera tal com la coneixem. Només el temps dirà què esperar i com adaptar-se com a consumidors.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map